Därför har konstgräs en plats i svensk fotboll

11 mars 2022
lily_hansen

editorial

Det finns en evig fråga som förföljer den svenska elitfotbollen. Det är inte den som handlar om 51-procentsregeln. Det är inte heller frågan om Bosman-kontrakt. Båda de frågorna är överspelade i svensk fotboll. Men frågan om konstgräs är fortfarande aktuell. Även om många säkert skulle hävda att även konstgräset är här för att stanna. Ända sedan Örebro sjösatte underlaget i ligan 2005 har konstgräslagen i fotbollsallsvenskan avlöst varandra.

På 2020-talet spelar drygt hälften av lagen i svensk elitfotboll på plastunderlag. Tycka vad man vill om det, men så är fallet. Klubbar som Helsingborgs IF och Malmö FF har under flera år drivit frågan om att konstgräset ska avskaffas på elitnivå. Den förstnämnda klubben delade till och med ut gräsfrö på en upptaktsträff för ett antal år sedan som ett syrligt meddelande kring vad de tycker och tänker om konstgräsets vara i fotbollen. Men som sagt, konstgräset är etablerat.

 

Konstgräs

 

Konstrgräsets olika ansikten

Och även de skånska naturgräsklubbarna som HIF och MFF skulle nog erkänna att konstgräset faktiskt har några fördelar. Åtminstone under vinterhalvåret. De föredrar sannolikt att träna på ett mjukt konstgräs under försäsongen jämfört med en stenhård grusplan. För det är nämligen det som är alternativet. Sverige har inte ett klimat som erbjuder möjlighet till spel på gräs året om. På det sättet är alla svenska klubbar helt beroende av konstgräs. Vare sig de vill eller inte.

Avslutningvis kan det även läggas till att konstgräs existerar i betydligt fler sammanhang än fotboll. Det passar till exempel utmärkt i parker eller på balkonger. Kanske till och med som ett substitut i trädgården för den som är allergisk. Fördelen är förstås att du inte behöver klippa gräset eller sköta om det likt ett naturgräs. Har du blivit nyfiken på konstgräs och vill lära dig lite mer om fenomenet? Då kan du läsa mer på den här länken: https://scanturf.se/konstgras/.

Fler nyheter