Trädfällning är ett precisionsarbete som kräver kunskap

14 februari 2022
patrick pettersson

editorial

Att fälla ett stort träd i ett villaområde innebär att man behöver ha kunskap om hur ett träd välter och varifrån man bör såga det. Om det inte görs på rätt sätt kan trädet falla åt fel håll och då kan det uppstå skador på byggnader som ligger nära. I värsta fall även på personer som passerar. Ska man fälla ett träd ute i skogen handlar det om andra prioriteringar. Vill du veta mera om trädfällning kan du gå in på https://www.aliasarborist.se/traedfaellning för att få lite mer kött på benen. 

Ska man bara fälla ett litet träd på den egna tomten kan det räcka med att man har en yxa eller en bågsåg av den lite mer rejäla varianten. Då kan man faktiskt göra det själv. Men det är ändå inte helt enkelt. Är trädet lite större behövs det troligtvis en riktig motorsåg. 


Att hantera yxa och motorsåg

För att kunna fälla ett träd bör man kunna hantera en yxa eller en motorsåg. Det finns numera motorsågskörkort och man kan gå en kortare utbildning för att bli behörig till det. På kurserna får man lära sig allt man behöver om till exempel hur man sätter på kedjan och hur man arbetar effektivt utan att skada sig. 

Vidare kommer deltagarna få tillgång till alla säkerhetsbestämmelser runt trädfällning och vad det finns för arbetsmetoder samt vilka tekniker man kan använda sig av. Det finns alltid en del riskmoment när man håller på med trädfällning och vet du vilka det är kommer du kunna förebygga att det sker någon olycka. 

 

trädfällning

 

Klara, färdiga, kör

Efter kursen gör man en uppkörning med motorsåg. Som tur är består kursen av två tredjedelar praktisk övning för att alla ska kunna lära sig att hantera motorsågen. Fixar man det inte första gången får man nya försök.

Fler nyheter