Borra för bergvärme i Västerås
Att borra efter bergvärme i Västerås kräver lika goda specialkunskaper som när man borrar efter vatten, och många brunnsborrningsföretag är certifierade för både vatten- och energibrunnar. Själva utrustningen som används är densamma, men brunnarnas utformning skiljer sig åt. Innan man borrar en energibrunn måste man först ansöka om tillstånd hos kommunen. Detta eftersom borrningen är förenlig med vissa miljömässiga risker där bland annat grundvattnet kan ta skada.
Om grannen redan har installerat bergvärme måste man ta hänsyn till detta och se till att brunnarna inte kommer för nära varandra. För i så fall kan brunnarna ta ut varandra eller den ena brunnen stjäla energi från den andra. Har man en väldigt lite tomt kan det ibland vara svårt att hitta rätt avstånd till grannen, men det går att lösa genom att man då borrar brunnen snett.
Skriv ett ordentligt avtal med brunnsborrningsföretaget
Att installera bergvärme och borra en energibrunn kostar en hel del, även om man ganska snabbt får igen pengar genom sänkta energikostnader. Därför kan det vara bra att ta in kostnadsförslag från mer än ett brunnsborrningsföretag och jämföra. Men man måste även titta på referenser och erfarenhet. Företaget man sedan väljer att anlita måste också vara certifierat för brunnsborrning och ha en försäkring. För att inte råka ut för att stå där med en halvfärdig brunn ska man helst också kolla upp företagets ekonomi. Detta gör man enklast hos Skatteverket.
Det är viktigt att man skriver ett ordentligt avtal med det valda brunnsborrningsföretaget innan arbetet påbörjas. I det ska det stå vad som ska göras och när arbetet ska vara färdigt och redo för slutbesiktning. Men också vad som sker ifall det uppstår förseningar och om företaget inte blir klara i tid. Förseningar kan innebära merkostnader och i vissa fall att man inte kan flytta in då man hade planerat.