Det är skillnad på asfalt och asfalt
Asfalt, som egentligen är en förkortning på asfaltsbetong, består av en blandning av stenmaterial, bindemedel och tillsatser. Det finns flera olika typer av asfalt, bland annat varmblandad asfalt, lågtempererad varmasfalt, halvvarm blandning och kallblandad asfalt. En variant som gjuts ut i täta skikt kallas inte helt oväntat gjutasfalt. Detta har använts sedan början av 1800-talet. Ja, faktum är att dess föregångare asfaltbeck eller jordasfalt var den första typ av beläggningar som utfördes historiskt. Idag används gjutasfalt till beläggningar av golv, tak, trottoarer, broar och parkeringsdäck bland mycket annat. Gjutasfalt har två stora fördelar och det är dels slitstyrkan, dels tätheten.
Gjutasfaltens användningsområden
Låt oss gå tillbaka till de användningsområden som lämpar sig för gjutasfalt. Det är mycket bra för nybyggnation och renoveringar av parkeringsdäck, parkeringshus och garage. Eftersom materialet inte avger något damm skapar det ett bra inomhusklimat i parkeringshus och garage, och eftersom det är vattentätt skyddar gjutasfalten underliggande betongkonstruktioner. Materialet lämpar sig även bra till vägar, broar och viadukter. Utöver att det är dammfritt är det också ljudreducerande, vilket gör att det fungerar bra som industrigolv.
Färglagd asfalt
Hos http://www.duoasfalt.se/gjutasfalt/ arbetar man med ett färgsystem som gör det möjligt att välja färg på gjutasfalten. Färgen står emot slitage och tung belastning och gör miljön i exempelvis parkeringsgaraget lite mer estetiskt tilltalande. Asfalten är egentillverkad i Göteborg, men företaget erbjuder även lokal tillverkning. Låt oss rada upp några ytterligare fördelar med gjutasfalt: det är återvinningsbart, fog- och skarvfritt, bullerdämpande, brandsäkert, radontätt, tåligt och formbart. Ja, och så står det emot all möjlig väderlek såsom solljus, regn, snö, is, vägsalt och kemikalier. Sammanfattningsvis kan man konstatera att gjutasfalt är något som de flesta av oss kommer i kontakt med regelbundet, utan att för den skull ha någon större kunskap om materialet. Många är de saker vi tar för givna.