Bergsprängning i Stockholm skapar tunnlar

23 oktober 2020
william_eriksson

Vad är egentligen bergsprängning? Om det är så att det gömmer sig guld inne i berget kan man förstå varför man skulle spränga det. Då låter det nästan som ett jobb för Dynamit-Harry från Jönsson-ligan. “Tänt var det här!” skulle man höra honom ropa när han tänt stubintråden. Vad som därefter skulle följa vore en enorm explosion och en bokstavligt talat guldgruva för tjuvarna.  

Det är såklart en möjlig typ av bergsprängning, men det är inte den som åsyftas här. Inte heller är den en sådan bergsprängare av det slaget som det strömmar musik från. Det vill säga vad man på engelska kallar för en “boom box”, med andra ord en slags högtalare, som det blivit ikoniskt att hålla över huvudet samtidigt som man spelar en kärlekslåt för personen man älskar. När man vill vinna över någon förstås.  

Nej, det finns en tredje definition av bergsprängning. Den har dessutom viss relevans till det första stycket. Om du håller ut lite längre och har tålamod att läsa ända ned till efter nästa rubrik så kommer du få reda på vad det egentligen är som talas om här.  

 

 

Så skapas infrastruktur

Bergsprängning i Stockholm, och även på andra platser, handlar om att göra plats för vägar och annan infrastruktur. Vi måste kunna transportera både oss själva och materiel genom landet. Sverige är generellt ett ganska bergigt, åtminstone backigt, land. Det håller inte om det ska köras trafik och tåg från den ena sidan av landet till den andra. Eller inom lokala områden för den delen. 

Vad man då gör är faktiskt att man spränger berg för att möjliggöra detta. Istället för att köra upp och över ett berg åker man rakt igenom i form av en tunnel. Mycket smidigare och mycket snabbare och man slipper riva hela berget. Här kan du läsa mer om hur det går till: http://gnestabergbyggare.se/

Fler nyheter